pondělí 24. března 2014

zdravý a udržitelný životní styl

..aneb jak jeden sobeček k rozumu přišel.

Už odmalička jsem byla človíček naprosto zbožňující přírodu a všechna zvířátka. Když jsem nechtěně zašlápla mravence, bylo mi skoro do breku a byla jsem schopná mu "kopat" hrobeček a sadit mu tam květinky. Kdykoliv jsem viděla na hladině vody plácat se nějaký hmyz, strávila jsem klidně hodinu jen abych je všechny v pořádku vylovila. A v době kdy jsem se ještě modlila k andělíčku strážníčkovi, měla jsem další obdivovanou posvátnou "osobu" - tou byla mamča příroda, díky které všichni jsme a o kterou bychom se za to měli hezky starat. Takový jsem byla blázínek..

Ale ani tahle láska k přírodě u mě nakonec neznamenala omezování se v nezřízeném nakupování a v sobeckém moderním stylu života se vším všudy (nj, ten sobeček zmíněný v úvodu jsem já..). Často mě přepadl pocit viny, zahnaný do kouta s tím, že jeden človíček jako já stejně nic nezmůže a uchlácholený koupí nového (NEeko a NEpřírodního) sprcháče do sbírky.

Zdroj: http://www.rottenecards.com/
Občas mě napadlo zeptat se na názor moudřejšího "pána tvorstva" v podobě mého přítele, ale když jsem začala mluvit o nakupování všeho šetrného, úsporného, bio, eko a třeba taky fairtrade, nejspíše se zalekl možnosti, že bude mít z holky hipísačku, a tak mě v rychlosti zarazil v mém bláznění slovy "dokud bude mít každá domácnost 2 auta, budou ropné havárie na moři a bude mít každý denodenně puštěný noťas stejně jako my dva, tak tě nějaká eko kosmetika nezachrání.." No, svým způsobem je pravda že jsou věci které si v dnešní době neodepřeme a taky věci které nemůžeme nijak ovlivnit. Ale když jsem se tak zamyslela nad tím jestli opravdu stojí za to, abych se více snažila, konečně mi to došlo.. Kdyby třeba každý malinký človíček jakoukoliv pidi změnou ve svém životním stylu zachránil jeden jediný strom, bude tady o miliardy stromů více, a to je hned zeleněji.

Zdroj: www.pohadkar.cz
Takže nebojte, nebudu Vás nabádat k tomu, abyste odpojili svou milovanou elektroniku, darovali celý šatník i s botama charitě a pak si postavili nové obydlí z hlíny.. Je to totiž daleko jednodušší - žít zdravě, dopřávat si veškerý luxus a i tak se chovat více ekologicky.

A i kdyby vám přišlo, že se to teď řeší jen protože je to v módě, no a co? Tenhle trend tvoří Ti, kterým na životním prostředí a na světě kolem nich opravdu záleží. Tak jen ať si všechny časopisy, internetové magazíny a blogy hlásají jak budete extrémně in pokud budete recyklovat, upcyklovat a žít udržitelně - protože čím více lidí si vezme udržitelný životní styl za svůj, tím spíše se může hodně změnit. Tak třeba kdyby najednou každý začal odmítat běžné značky jen proto, že nesmýšlejí ekologicky, všichni ti výrobci prdící na životní prostředí by se museli zamyslet nad změnou výroby a používáním recyklovatelných obalů. Zní to možná jako utopie, ale to jen dokud to každý z nás nenazve samozřejmost.

A jak teda začít?
  • Nakupovat kosmetiku (ale i jiné věci) nejen podle toho co Vám zavoní, ale mrknout se jestli byla věc vyrobená ekologicky a jestli je obal rozložitelný nebo recyklovatelný, potraviny například podle bio kvality, šetrného chovu a fairtrade, spotřebiče podle energetické úspornosti.. Tenhle bod se může zdát jako maličkost, ale pokud budeme kupovat častěji tyhle produkty, výrobci prostě budou muset vyrábět více ekologicky a eticky.
  • Třídit odpady a používat recyklované věci (např. recyklovaný papír, dřevěné a papírové výrobky).
  • Neplýtvat vodou, elektřinou, papírem.. ale třeba taky igelitkama - když už je máte, využijte je co nejvíce. A ještě lepší je nosit si na nákupy ekotašky. ;)
  • Znovu používat staré věci - najít pro ně jiné využití, nebo si je přetvořit podle různých návodů a vlastní kreativity.. A do obalů od vypotřebované kosmetiky si můžete namíchat kosmetiku vlastní (třeba z bio surovin na stránce Ekokoza nebo z toho co doma už máte). :)
  • Co nevyužiju, pošlu dál - prodám, daruji, vyměním.. abych tím mohla snížit spotřebu někoho dalšího a zamezit předčasnému konci věcí na skládce.
Tak tohle.. ehm.. není tak úplně povinné :D
Značky podporující zdravý a udržitelný životní styl LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability)
Takže žijte zdravěužívejte s míroumyslete na planetu a myslete na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu „jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim dětem. ŽIJTE LOHAS! :)

PS: Abyste měli větší motivaci se nad tím vším ekoblázněním trošku zamyslet, rozhodla jsem se uspořádat k tomuto tématu GIVEAWAY, kterou se budu snažit přidat co nejdříve. Máme teď doma díky stěhování celkem blázinec, takže příprava fotek mi možná zabere více času, ale už teď Vám můžu říct, že to bude stát za to.. Připravené mám pro Vás zajímavé věcičky z vlastních zásob v hodnotě kolem 2500Kč, takže balíčky budou minimálně 2 (nejspíše jeden pečující a druhý dekorativní tak jak je vidíte na fotkách).. A ikdyž většina není bio ani eko, snad mi alespoň pomůžete je zlikvidovat, aby nebyly vyrobené nadarmo. :) Rozhodla jsem se totiž díky stěhování začít s bodem "co nevyužiju, pošlu dál". :P


A jak vidíte zdravý a udržitelný životní styl Vy? :)

Přeji Vám krásný nový týden,

Nicca 

30 komentářů:

  1. Já teda rozhodně proti LOHAS nejsem, ale už jsem si začínala říkat, proč se tu naráz roztrhl pytel s LOHAS příspěvky. A on je vyhlášen LOHAS blogger roku. Hmmm... jako idea je to pěkná, sama postupně přecházím spíš na přírodní věci, akorát mi začíná trochu lézt na nervy, jak to vidím všude, stejně jako hromadné zasílání stejných produktů k recenzi. Když na mě vyskočí za den několik článků "ať žije LOHAS - ty ty ty - zamysli se nad sebou", tak se mi na to už ani nechce klikat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, je pravda že tolik toho najednou asi není nejlepší nápad, ale podle mě pořád lepší než nic. :) Bude to teď skoro stejné, jako před Vánoci kdy uvidíš stovku příspěvků jen o koledách, ozdobách, o tom co kdo nakoupil a jak se strašně na ty Vánoce těší. :D (ikdyž těchto LOHAS článků má být jen 30, tak to můžeš brát jako LOHAS měsíc)
      Ale spíše jsem doufala, že si mí čtenáři zajímavě počtou (přece jen většinou přidávám jen recenze kosmetiky a tohle mě bavilo mnohem více). :) A u ostatních blogů - nemusí se psát přímo o LOHAS, takže doufám že začnou přidávat i nějaké ty konkrétní DIY návody na využití nových věcí, zdravé recepty atd. Kdyby to každý pojal trošku jinak, bylo by to super. :)

      Vymazat
    2. *využití starých věcí :P

      Vymazat
    3. A to je teprve začátek :D Podle mého je tahle masáž lepší než biodermí, atd. :)

      Vymazat
    4. Nj, mi se to taky líbí a hlavně když se blogerky snaží a tahle tématika je baví, tak se to moc hezky čte. :)

      Vymazat
    5. No asi jsem divná, ale mě tahle promo akce zkrátka nebere. Přijde mi spíš jako reklama zadarmo pro ten magazín, o kterém jsem - přiznám se - dosud neslyšela, blogerkami, které jsou patrně mnohem čtenější než magazín samotný. K LOHAS přístupu mě spíš než jeden vysvětlovací článek přivede to, jak ty, bebe a další blogerky denně na recenzích ukazujete, jak může být biokosmetika kvalitní.

      Vymazat
    6. Nj, reklama na LOHAS to určitě je, ale mi se to téma zalíbilo a tak jsem se rozhodla to vzít takhle se vším všudy - aby nešlo jen o kosmetiku. :) Ale je fakt, že mi nepřijde, že to hlavní je zde právě LOHAS - může to být nazváno klidně úplně jinak, ale důležitá je jen podstata, která je podle mě správná a díky které jsem se rozhodla do toho jít.. A pak taky kvůli podpoře mé milované biokosmetiky Dr. Hauschka. :D

      Za LOHAS jsem akorát ráda právě proto, že se do takové akce pustil. A protože ten magazín propaguje to co je podle mě správné, ráda mu tuhle reklamu spolu se všemi těmi značkami udělám. :) Líbí se mi to více, než když se do takové akce pustí jen jedna značka nebo kosmetický eshop, tohle je podle mě daleko více "čistější" (tím myslím něco jako se správnými úmysly).

      Vymazat
  2. Promiň kočko, ale poprvé stebou nesouhlasím ;) Ty sobec nejsi, to jsem já...ty na tu přírodu myslíš....

    Loveliness By Tess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Tess, děkujii :3 Ale moje sbírka kosmetiky (napůl sice přírodní, ale napůl chemická a bez ohledu na obaly atd) říká něco jiného. :D
      Ale už přecházím na přírodní, bio a ekologickou kosmetiku a koukám hlavně po těch důležitých informacích, které mě dříve vůbec nenapadlo hledat..
      Jinak neplýtvat nás učili doma odmalička, takže alespoň na to jsem myslela vždycky, ale teprve teď jsem se odhodlala zbavit se nadbytečné kosmetiky kterou prostě nestihnu využít, udělat tak někomu radost a hlavně dobrý skutek, že bych to nemusela po pár letech zahrabaných ve skříni stejně vyhodit. :P

      Vymazat
  3. Nicca nemáš za co ;) Mě nebudeš mít asi ráda, já nenávidím třídění...prostě to neuznávám, potom, co jsem viděla jak to vysypají stejně na jeden pás...podle mě naprostá kravina a nic z toho nemám.
    Já miluju zvířata, klidně bych byla zaměstnaná u ochránců zvířat, ale nějak nebere otázka země pro další generace.....prostě su sobec a klidně to přiznám =)
    Na jídle si dávám hodně záležet nejím nic chemického a podobně, kosmetiku až tak neřeším jen to testování na zvířatech a plýtvám jak blázen =D jsem typ člověka, co by si nejradši ukamenovala =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tess, neboj, já nejsem takový šílenec :D S tříděním to máme teď tak, že jsme doma chvíli třídili, ale pak se mamka naštvala že se nám nikomu nechce vynášet všechny ty tašky s odpadky a tak je i přes mé naléhání zrušila.. Takže třídím jen příležitostně, když si třeba dělám v pokoji pořádek a je mi proti srsti to všechno naházet do jedné popelnice.
      Ale jinak tu zemi pro další generaci jsi celkem vystihla. :D Nejde mi teda o ty generace lidí, to taky ne, ale spíše o přírodu (a té lidé moc nepomáhají, co si budem nalhávat).. Já třeba nejsem nějak nábožensky založená a spíš než že bych obdivovala nějakého boha, obdivuju samotnou přírodu a to co všechno stvořila (včetně nás).. Takže než chodit do kostela, podle mě by raději lidé měli úsilí věnovat třeba na to třídění a čtení si informací o tom co kupují. :P

      Vymazat
    2. No a za to by asi věřící zase neměli rádi mě :D :D

      Vymazat
    3. su věříci, ale chápu tě =D my jsme dvojka k pohledání =D ale do kostela nechodím ;)

      Vymazat
    4. Jé, Tess, tak to jsme se hledaly až jsme se našly :D

      Vymazat
    5. Lepší než chodit do kostela je chodit do přírody. :)

      Vymazat
    6. nejlepší je chodit do obchoďnáku v období slev =DDDDD

      Vymazat
    7. Holky, s oběma souhlas :D :D

      Vymazat
  4. já se snažím kupovat hlavně přírodní produkty, jen s dekorativkou je to trochu těžší no :/
    mě se tyhle LOHAS články líbí, lepší než furt samá bioderma nebo ladybox a další
    značky, které spíš svou přeplácanou reklamou odradí :/ a myslím, že by se toto téma
    dnešního článku mělo šířit dál, čím víc lidí si to přečte, tím lepší! :)

    PS: Těším se na giveaway! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Nicco, s dekorativkou úplný souhlas - mám sice některé věcičky přírodní, ale ty co používám na focení prostě musí být chemické.. To vždycky beru hlavně Dermacol a Sleek a za bio bych je jen tak nevyměnila.
      V tom ostatním taky musím souhlasit, doufám že to alespoň pár lidí navede třeba jen k nějaké pidizměně v nákupu kosmetiky, i za to budu ráda. :)

      A giveaway bude někdy v dubnu - teď jsem totiž u přítele, foťák někde zahrabaný v tašce bůhvíkde a věcičky k výhře jsou zase v novém domečku, který ještě není úplně hotový a nevím kdy se tam komplet přestěhujeme. :P

      Vymazat
  5. Myslím, že je daleko lepší číst tyhle chytré , zajímavé články než dokola ladybox :)))To pak už ignoruji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji a úplně souhlasím. :) Většinou se mi taky nechce psát ani číst o něčem co je na každém blogu, ale tohle téma se mi líbí. :)
      Ale třeba teď je všude Aussie a ikdyž by mě zajímal, bojím se že už by to nikdo nechtěl číst :D Naopak moc ráda píšu o značkách, o kterých se toho v českém "blogovém světě" podle mě ještě hodně neví. :)

      Vymazat
  6. Diky svemu studiy to vidim i z druhe strany - v dnesni dobe je produkce etickych vyrobku proste drazsi. A kdyz pak delas pruzkum trhu a zjistis, ze ti vlastne vsichni na nejaky udrzitelny profukt kaslou a nekoupi ho, nebo trvaji na urcitem typu obalu, co je zbytecny... Takze mi pripada dost pokrytecke, kdyz lidi vzdycky jen obvinuji firmy, ze nejsou dost eticke, kdyz firmy vetsinou jen delaji to, co zakaznici skutecne chteji. Samozrejme existuji odpornosti typu jako Fiji water, ktere pekne klamou. Na velke koncerny existuje web s hodnocenim, nakolik se chovaji hezky k producentum, vode, odpadu apod. Ale jak rikas, ten tlak musi jit od jednotlivcu. Ja pochopitelne taky nedelam vse, co by bylo zahodno, ale hodn veci je spojenych i s usporou penez (dobra izolace, setrne spotrebice, nenechat jidlo zkazit, varit spis nez kupovat hotova jidla). Ale treba s kosmetikou se priznam, ze nejradsi kupuji importovane veci (i kdyz on to nbude takovy problem az se rozjede pohon na elektrinu nebo vodik). Z vlastni zkusenosti taky muzu rict, ze studenti prumyslovych a manazerskych programu se na udrzitelny rozvoj zameruji hodne. Treba tady v DIT nejaka slecna studovala konzervanty kterymy bude oriflame moct nahradit parabeny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Vito, tak to vidíme hodně věcí stejně. Největší problém je i podle mě právě v té ceně, na kterou hlavně tady v ČR hledí skoro všichni nejvíce. Ale přesně to by se mělo změnit, aby měli i výrobci tu motivaci vyrábět ekologicky a eticky.. Nemělo by se to brát jako něco extra, ale jako úplná samozřejmost - asi bych byla pro svět, kde by se všichni dívali na lidi co netřídí, kupují neekologické produkty atd jako na zločince. :D
      A že se takové věci řeší už na školách, to je jedině dobře.. Sami jsme měli na střední učitele, který nám pouštěl videa o tom, jak se chovají a zabíjejí zvířata (krávy, kuřata..) a doteď je mi z toho zle. Ale myslím si, že podobné dokumenty (třeba o chovu, pěstování nebo o výrobě kosmetiky) by měl vidět každý aby si rozmyslel co si příště koupí.

      Vymazat
  7. Souhlasím s ostatními, článek mě opravdu zaujal, líbí se mi, souhlasím s ním, a ohromně moc se těším na giveaway :)

    OdpovědětVymazat
  8. Opravdu se nijak neomezuju na nakupováná jen eko věcí a podobně, ale taky nemám peníze, čas, ani to správné zapálení k tomu, abych vedla takto striktní život, ale některé věci ničící matičku přírodu mi opravdu vadí. Například zmíněná 2 auta v domácnosti, když se tím autem vozí jen jeden člověk, neříkám nic, když někam jede celá rodina, pak je auto fajn, ale opravdu mi přijde jako nehorázné plýtvání a hlavně ničení ovzduší, když si jeden člověk vozí zadek v obřím autě. Dennodenně se všude dopravím hromadnou dopravu a nestěžuju si a řekla bych, že na to, v jaké společnosti žiji, se k přírodě chovám hezky. Jsem ten typ člověka, který by prostě radši viděl hezký park, než další nákupní centrum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, já taky nijak striktní nejsem, ale je fajn o tom něco málo vědět.. Pak už se totiž koukáš trošku jinak na to co vůbec kupuješ. Ale ty auta jsou opravdu problém a zatím taky jezdím jen MHD i když mám řidičák. Otázkou bude pak jen to, jestli nebudu potřebovat auto kvůli práci, ale jinak by mi MHD úplně stačilo :D
      A s tím parkem mi mluvíš z duše.. těch by mělo být více, je to stejně všude to nej :3

      Vymazat
  9. :-) jak tady někdo zmínil ano taky jsme v posledním týdnu narazila asi na 5 článků na toto téma. Ale mě se to líbí ,čím více lidí o tom bude mluvit tím více se o tom bude vědět a tím více lidí se nad sebou a svým životem třeba zamyslí :-) .. taky ještě nedělám všechno co bych chtěla, ale až budu bydlet sama ve svém tak to bude jiné, budu třídit odpad(o to se snažím už ted ale většinou mě to doma někdo zmaří a vyhodí to do popelnice), nechci žádné igelitky doma - už teď raději beru papírové když nemám svoji plátěnou :-) atd
    ... jo jinak neboj se na mě se taky začínají doma divně dívat a říkat abych neblbla a nestala se ze mě hipísačka :-D nejsi v tom sama :-D ...
    přeji ti pěkný páteční večer :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda že nejsem sama :D Taky si říkám že až si budu sama všechno nakupovat, bydlet ve svém a celkově rozhodovat o tom na co třeba vynaložím své peníze a úsilí, tak se budu chovat ještě více udržitelně. :)

      Vymazat
  10. Musím se přiznat, že já sama se v posledních letech taktéž snažím žít mnohem víc ekologicky. Chce to mít ty správné návyky. O to, aby byla co nejvíce eko se snažím i ve své firmě. Tam už to je ale trochu složitější. Hlavně například co se týče odpadu. Právě toho produkujeme opravdu velké množství. Vypadá to tak, že příští rok dokonce budu muset podávat roční hlášení za odpady 2021.

    OdpovědětVymazat