neděle 6. dubna 2014

Papier d´arménie - l´histoire

Copak se Vám asi vybaví když se řekne "Arménský papírek"?
Představím si vůni orientálního obchůdku, procházky horkými večery po ulicích Egypta a naprostý relax.

Tak příjemně se totiž cítím pokaždé, když mě jeden z těchto papírků naláká k provoněnému odpočinkovému večeru.. a že já se moc dlouho přemlouvat nenechám. :)

Zdroje obrázků: http://www.projet-apache.com/, http://smokerscult.com/, http://www.nosotras.com/

Že ještě příběh těchhle voňavých papírků neznáte? Tak to mi bude potěšením vám jej představit. Vezměte si k ruce láhev francouzského vína, pohodlně se usaďte a dobře poslouchejte..

Zdroj: http://www.armeniens.culture.fr/

Žil byl jednou ve Francii malinký brýlatý fyzik, pan Auguste Ponsot. Tenhle pan Ponsot měl samozřejmě zálibu v požírání žab, hlemýžďů, nasmrádlých sýrů a croissantů, ale kromě toho tuze rád cestoval, objevoval a vymýšlel čím by mohl přispět k veškerému vědění světa. Na svých cestách tak koukal a vyzvídal, co kde mají zajímavého.. až jednou v Arménii narazil na voňavé rituály, kterým prostě nemohl odolat. Právě tam totiž spalovali pryskyřice aby si provoněli pokoje a vyhýbali se všem známým i neznámým nemocem.. A to se podivínskému fyzikovi náramně zamlouvalo.

Koumavý pan Ponsot, jak bychom dnes řekli, si vymyslel skvělou marketingovou strategii a pustil se do vymýšlení voňavých papírků právě s pryskyřící, kadidlem a myrhou. Po vzoru arménském pak nazval své dílo desinfekcí pro předcházení epidemiím a jeho obchůdek tak slavil nebývalý úspěch.

Papier d´arménie jsou tak ještě dodnes vyhlášení pomocníci při kašli, rýmě a dalších potížích, pro pročištění pokoje při nemoci a třeba taky k zahánění zlých duchů, pokud se zrovna v okolí nějakého obáváte.


Pokud Vás zajímají o něco modernější důvody, proč na tyhle papírky mrknout.. tak třeba proto, že jsou to takové malé stylové retro doplňky, které při hoření uvolňují tu nejkouzelnější orientální vůni myrhy, kadidla, ambrónie a třeba taky růžového oleje. Můžete je použít na pohlcení smrádku z tabáku, kuchyně nebo třeba z bedýnek vašich kočičích mazlíčků. A nebo si je zapalte jen tak, pro radost. 




Doufám, že se Vám příběh pana Ponsota četl hezky a přeji Vám krásný a provoněný den. :)
Nicca

15 komentářů:

  1. Páni, to vypadá roztomile:)
    Dají se tu někde sehnat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenn, mají je zrovna v sortimentu Yinyang eshopu: http://www.yinyang.cz/papier-d-armenie/ a pak taky v obchůdku Dr. Hauschky (Revoluční 10, Praha 1). :) A strašně se mi líbí v nabídce ten první, vypadá tak historicky :)

      Vymazat
  2. Hmmm, dostala som chuť na maslový croissant :D O týchto papierikoch som myslím ešte nepočula, vyzerajú zaujímavo :) Ako také príjemné, voňavé podpalačstvo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, to já zase dostala chuť na kozí sýr :D A papírky jsem dříve taky neznala, ale když jsem je dostala k Vánočnímu balíčku Dr. Hauschka, hned mě zaujal jejich vzhled a historie.. A teď při stěhování se mi strašně zalíbily i účinky - mi totiž strašně vadí smrad nového nábytku a tak jej přebíjím tímhle :D Všechno mi tam konečně začalo hezky vonět :3

      Vymazat
    2. Mne zas strašne smrdí vnútro auta, vždy sa mi robí z toho nevoľno, ale tam mi asi nedovolia nič podpalovať :D

      Vymazat
    3. :D Jé, to mi taky strašně vadí, hlavně když je to auto nové, nebo když je horko, fuuj :P Leda tak nechat u auta otevřené dveře a běhat kolem něj se zapáleným papírkem :D Asi bys u toho vypadala jako u nějakého šamanského rituálu :D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Thess úplný souhlas.. :) Mám je položené na skříňce jako dekoraci :D A samozřejmě moc hezky voní, podobně jako vonné tyčinky :)

      Vymazat
  4. Tedy o papírcích jsem někde kdysi četla, ale úplně jsem na ně zapomněla... musím se po nich podívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Johanko určitě na ně mrkni. :) Mi se vzhledově strašně líbí tyhle: http://www.yinyang.cz/papier-d-armenie/papier-d-armenie/papier-d-armenie-triple/ :P :)

      Vymazat
  5. ty bláho to taky vůbec neznám...si nepředstavitelná =)

    Loveliness By Tess

    OdpovědětVymazat
  6. Tak o tom jsem ještě neslyšela, vypadá to fakt zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Caroline, to mě těší. :) Nejraději bych psala o všem takhle zajímavém a tak trošku neznámém. :3

      Vymazat
    2. No jen tak dál, budu moc ráda, když nás budeš dál inspirovat :)

      Vymazat