pátek 13. února 2015

Tipy na neobyčejné knížky

Tak jsem se konečně dostala ke svému úplně prvnímu knižnímu článku.. Doufám, že pro vás tyhle knihy budou novinkou, a hlavně že vás alespoň některá opravdu zaujme. :)

Asi už vás napadlo, že knihy příliš nečtu a kromě mangy, anime, japonských a korejských filmů vám toho příliš k přečtení nebo shlédnutí nedoporučím.. ale naštěstí mám kolem sebe i ty co knihy zbožňují, a právě díky nim jsem se ke koupi pár zajímavých kousků odhodlala.


Hlavně vám musím představit aktuální oblíbence od mého přítele, který zbožňuje apokalyptická témata (co se týče filmů, tak u něj vedou zombie, které já naopak vůbec nemusím..). Nedávno se pustil do světového apokalyptického bestselleru METRO 2033 a za chvíli ho čeká druhý díl METRO 2034. O těchto knihách jsem četla i slyšela hodně chvály a zatím mají doma velký úspěch. :)

Další kniha, o které budu psát je opravdové mistrovské dílo.. Dostala přítele, mamku a dokonce i mě (ano, já už taky čtu, a to je co říct!!). :) Kniha má nepříliš odpovídající název PŘÍBĚHY VAŠEHO ŽIVOTA, a je naplněná 8mi neskutečně propracovanými a dechberoucími fantastickými povídkami.


METRO 2033 je podle mnohých jednou z nejlepších postapokalyptických knih. Když to hodně shrnu, jde o putování hlavního hrdiny rozlehlou sítí metra, ve které žije celý zbytek lidské populace po jakési katastrofě (která se ale v knize nijak zvlášť nepopisuje). Není zde tedy vidět co se stalo, ani jak se lidstvo katastrofě přizpůsobovalo - příběh vás vnese už do zaběhlého systému, ve kterém jsou různá pravidla, každá stanice (nebo skupina stanic) má své zajímavosti, nebezpečí, specializaci atd.

V této síti metra je na různých místech mnoho rozdílných problémů - ať už jde o radiaci, biologická nebezpečí, mentální nebezpečí (kdy některá místa vyvolávají deprese nebo i zešílení), únosy, kriminalitu, boje a nebo v neposlední řadě "ďábly", tedy jakési mutanty nebo nestvůry žijící na povrchu a dostávající se i do metra.


Aby bylo jednodušší si síť stanic metra představit, v knize najdete podrobný plánek s názvy stanic i se základními označeními nebezpečí a dalších zajímavostí. Díky tomu se v celém příběhu jen tak neztratíte..


Další zajímavostí jsou různé mýty o metru a jeho stanicích, které se v průběhu čtení odkrývají. Navíc se autor zaměřuje třeba i na detailní  a obsáhlé popisy snů hlavního hrdiny, takže zajímavostí téhle knížky je opravdu mnoho. :)


METRO 2034 je volným pokračováním první knížky Metra 2033. Mapka sítě metra stále zůstává stejná, akorát hlavní příběh se tentokrát odvíjí od osudů lidí z naprosto jiné stanice, která byla odříznutá od zbytku sítě a hrozí jí tak záhuba. Další info zatím nemám, snad někdy příště.. :)


Pokud by vás zajímala CENA těchto knížek, na www.dobre-knihy.cz jsem je teď našla za 299Kč a 224Kč v akci (naopak v knihkupectvích jsem je viděla každou o cca 100Kč dráž). A následující knížka (má oblíbená) tam je za 246Kč (+ poštovné je od 33Kč přes Uloženku).


PŘÍBĚHY VAŠEHO ŽIVOTA je snad ta nejpovedenější knížka, o které jsem slyšela.. Stačí ji vzít, otevřít na kterékoliv straně, přečíst pár vět, a hned máte pocit že se od ní nemůžete odtrhnout..

Všechny povídky v ní jsou fantastické, těžko představitelné a neskutečně chytře propracované. Navíc mají nejen náplň, která vás donutí přemýšlet a představovat si vše, o čem si myslíme že je nereálné, ale navíc je v nich i děj, díky kterému vás nepřestanou bavit.


V povídkách se autor jednou zaměřuje na matematiku, podruhé na jazykovědu spolu s mimozemským životem, na nadpřirozeno i s lehkým náznakem náboženství, stavitelství, neskutečnou inteligenci na hranici maxima lidského mozku a plno dalších témat. Hlavním tématem je však vždy propracovaná fantazie. :)


Co jsem začala číst tuhle knížku, teprve jsem pochopila v čem spočívá kouzlo čtení.. Občas totiž abyste příběh dostatečně pochopili, představili a vychutnali si jej, musíte se zastavit a zamyslet se. A že mě to představování si těchto povídek neskutečně baví!

Tenhle autor se rozhodně nedá srovnávat s miliony ostatních, styl jeho psaní je neskutečně chytrý, podrobný a zároveň chytlavý. Pro mě je tohle jednoznačně knížka č. 1. :)

Co vy a čtení? Dokážete přečíst hromady knížek měsíčně, nebo vás osloví jen pár knih za život, které dokážete přečíst až do konce? 
Přeji krásný víkend a příjemného Valentýna s těm, které máte rádi,
Nicca


15 komentářů:

  1. Knihy miluji, ctu porad. Za leden jsem jich precetla deset, unor bude asi horsi, zatim mam tri :D
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  2. Jooo, bývala jsem od mala strašný knihomol, na výšce jsem taky četla hodně, ale co jsem nastoupila do práce, nemám na čtení čas. Trocha by se našla, ale většinou ho trávím u seriálů, protože jsem na čtení moc unavená (v práci celý den je čtu, vymýšlím a píšu). Takže jednu oddechovou knížku čtu měsíc i dýl. :( Naštěstí mě moje práce baví, jinak by mě tenhle stav věcí dost štval...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale všechny tyhle knížky zní moc zajímavě. O Metru jsem už asi slyšela, doporučím ho bráchovi. :)

      Vymazat
    2. Brunwen já jsem na tom stejně - až na to, že na čtení jsem si nenašla moc času ani když jsem nechodila do práce. :D A teď je to teprve složité. Taky vždyckyzvolím raději seriál, případně mangu.. :P

      Vymazat
  3. Perfektní tipy. Knížky si rozhodně přečtu :) Čtu ráda a jelikož dost najezdím vlakem, tak mám i příležitost ;)

    Radu - UltimateChic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu to jsem ráda. :) Já sice taky jezdím vlakem (skoro každý den), ale čtení při jízdě mi nedělá dobře. :( Je to dost škoda, jinak bych alespoň stíhala semtam něco přečíst

      Vymazat
  4. Kniha Příběhy vašeho života mě rozhodně zaujala, až budu mít tu správnou náladu, tak se po ní určitě kouknu. No, já jsem schopná přečíst 10 knížek za měsíc, ale ve čtení hledám spíš odpočinek, takže volím jednodušší žánry :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Caroline to chápu.. A zrovna ta knížka je celkem těžší čtení. :)

      Vymazat
  5. Ta první kniha zní malinko podobně jako Hard-boiled Wonderland od Murakamiho, i když pojetí je asi dost jiné. :) Zní to zajímavě, až někdy budu mít konečně čas si přečíst normální beletrii, určitě se nechám inspirovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vito děkuju za tip, o téhle knížce slyším poprvé.. podle toho co jsem teď v rychlosti přečetla mi přijde spíše víc na zamyšlení - jako poslední knížka ze článku (a tu mám stejně nejraději). :)

      Vymazat
  6. Tak tyhle knížky vypadají moc zajímavě. Asi se po nich začnu pídit :). Já to teď dělám tak, že se kouknu, co mají tady nového a když se mi to líbí, tak si to koupím. Sice je to eshop second hand, ale mají tam i opravdu velký výběr knih. Takže "chodím" na knížky do sekáče :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, obě tyhle knížky už jsem četla a obě se mi strašně moc líbily! <3 Celkově miluji tento žánr, takže budu moc ráda, když mi další podobné knihy doporučíte. Stáhla jsem si totiž novou aplikaci do mého nového mobilu, kam si můžu stahovat knížky. Funguje to jako taková čtečka.

    OdpovědětVymazat