pátek 7. února 2014

Celulitida a bahenní zábal Natura Siberica

Asi jako každou holku i mě trápí při pohledu do zrcadla dolíčky v kůži.
Pro většinu z nás je to snad největší problém v létě když lezeme v plavkách do ledové vody a z pocitu mrznutí zatínáme půlky.. To se pak ta mrška CELULITIDA hned musí ukázat v celé své kráse. No a pro mě je to tak trošku strašák celoročně - když totiž předcvičujete pole dance jen v minikraťáscích a musíte holkám ukazovat třeba cviky na zadek, to se vám na něj jak ho zatínáte a povolujete prostě dívá celá cvičebna. :D

No jenže co s tím? Když jen zhubnete, tak to vůbec nepomůže. Asi ten nejlepší způsob je opravdu se zaměřit při cvičení na problémové partie, u mě tedy hlavně dělat dřepy, výpady a všelijaké jiné cviky na zadek a stehna.

Další co by na celulitidu mělo pomáhat jsou masáže, prohřívací zábaly a podobné procedury. Zatím jsem neslyšela o tom, že by nějaký přípravek samotný zázračně celulitidu odstranil, ale hodně se doporučují jako podpora při cvičení - na urychlení a posílení účinku. Sice jsem četla o tom, že tyto procedury celulitidu zničí samy, ale může to trvat např. půl roku nebo rok při zábalech několikrát týdně..

No a protože sama jsem zatím zkoušela jen to cvičení a celulitida se mi sice trošku zmírnila, ale pořád je dost viditelná, rozhodla jsem se tentokrát s ní zatočit kombinací cvičení a zábalů.
A v tom mi snad pomůže Natura Siberica (FB Natura Siberica) a jejich Sibiřský bahenní zábal proti celulitidě.


PODSTATOU takovýchto "prohřívacích" zábalů proti celulitidě je zrychlení krevního oběhu v místě použití a tím pádem vypnutí pokožky a zmizení celulitidy (po prvním použití max. na pár hodin). Při dlouhodobém pravidelném používání se tímto vlivem často se zrychlujícího krevního oběhu aktivují a spotřebovávají tukové zásoby v místech zábalu a tak lze celulitidu "vyléčit" úplně.
Zábaly by se měly používat co nejčastěji, nejlépe alespoň 3x týdně po dobu půl roku. Takže pokud chcete celulitidu zničit do léta, tak je nejlepší začít už teď.
Nejčastěji jsou anticelulitidní zábaly kofeinové nebo skořicové, často také s modrým jílem a mořskými řasami.



Co se týče tohoto Sibiřského bahenního zábalu Natura Siberica, vsází hlavně na účinky pelyňku, mořské řasy (chaluhy), kofeinu, modré hlíny rapa a bílého islandského mechu. Ty mají hlavně stimulovat krevní oběh a metabolismus, posilovat strukturu pleti a vyplavovat toxiny.
SLOŽENÍ je podrobněji popsáno u fotky níže.
KONZISTENCE je opravdu hustá a s malými zrníčky.
NANÁŠENÍ je jednoduché, protože zábal na kůži dobře drží a neodpadává ani nestéká. Po namazání problémových míst je třeba je zabalit do igelitové fólie a nechat 15minut působit, poté opláchnout teplou vodou. Takže doporučuju si najít něco co vás zabaví na čtvrt hodinky vleže. :)
POCIT na pokožce je hydratační a mírně hřejivý.
ÚČINEK na celulitidu zatím nedokážu posoudit. Po použití je pokožka hydratovaná a pevná, ale jestli mi zábal pomůže se zbavit celulitidy se uvidí snad v létě. :)


Složení: voda, pelyněk černobýl, koňský kaštan, přeslička rolní, chaluha bublinatá, citrusový olej, olej z citronové trávy, sodium ascorbyl phosphate (vitamin C), kofein, modrá hlína rapa, pukléřka islandská (lišejník), glycerin, sodium alginate (sodná sůl), parfum (vůně), kyselina benzoová, kyselina sorbová, benzylalkohol.
Tak jak se Vám zábal líbí? Máte s něčím podobným zkušenosti, nebo celulitidu neřešíte? 

19 komentářů:

  1. No, nejvyšší čas celulitidu začít zase řešit, že jo. Taky věřím v tom, že bez pohybu to nejde, a proto se na ni snažím útočit cvičením. A pak taky sprchou - teplá a studená střídavě. Se "zázračnými" přípravky zkušenosti nemám, ale zábal vypadá dobře. Jen jsem hrozně zhnilá a nesnášim tyhle procedury, kdy člověk nesmí nic dělat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to mě taky trochu štve, ale naštěstí je to jen 15 minut a to si lehnu a hraju hry na mobilu :D
      A sprchu jsem taky praktikovala, ale přijde mi sice zpevňující, ale na celulitidu mi to nějak nepomohlo :(

      Vymazat
  2. Vypadá to zajímavě a má to pěkné složení, ale hlavně je třeba nezapomínat (zejména, kdyby to nezabralo), že je celulitida zcela normální a vlastně ji jakožto nemoc vymyslely až francouzské módní magazíny z šedesátých let O:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, normální je, ale když se pohybuju nejvíce mezi holkama které cvičí, tak některé ji opravdu nemají.. No a to ji pak taky nechci :D Přece jen trenérka by měla jít příkladem, tak se snažím :P

      Vymazat
  3. vypadá moc hezky, ta sklenice se hodí i po spotřebování zábalu :)
    rozhodně musím vyzkoušet, úplně si mě nalákala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ta sklenice je super, asi si pak do ní vymyslím nějakou domácí masku nebo peeling :)

      Vymazat
  4. mne sa bohužiaľ spravila po užívaní antikoncepcie a ani 2 roky po vysadení nechce zmiznúť. ale kašlem na to, nie je to také desné, snažím sa normálne jesť aj pravidelne cvičím. keď už nemizne, aspoň nech sa nezhoršuje, že?
    inak mi príde, že v poslednej dobe sa šíri ako mor...kto to kedy videl na 10ročných deťoch brutálnu celulitídu? z toho mi vyplýva, že za všetko môže hlavne životný štýl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, přesně tak, životní styl je základ - strava a pohyb, což je v dnešní době problém už u dětí.. Když se některé odmalička vychovávají na počítače a rychlé občerstvení tak se není čemu divit.
      A s tou antikoncepcí ani nevím jestli to taky nemám spojené.. ale naštěstí když aspoň trochu cvičím, tak se mi přece jen zmírnila (ale když zatnu svaly, tak jde prostě vidět pořád..). Takže taky to není nic strašného, ale chci vyzkoušet všechno než to vzdám :)

      Vymazat
  5. Složení se mi moc líbí, ale na zábaly 3x týdně, to se mi asi nepovede :) ale taky to už musím začít řešit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zase 15minut je opravdu chvilka.. Stačí si kelímek postavit před sprchu a to mi pak dojde že bych se měla jednou za čas namazat. :D K tomu si pustím hru na mobilu, lehnu si a přijde mi že to ani nezabere čas. :)

      Vymazat
  6. A cena? :O
    Myslím, že bych mohla něco takového zvážit - akorát tedy třikrát týdně...nevím, no :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle stojí 379Kč za to 350ml balení (odkaz http://www.naturasiberica.cz/produkt/sibirsky-bahenni-zabal-na-telo/) a každodenně strávím tolik času blbostma, že těch 15minut před sprchou každý druhý den je nic.. Vždycky k tomu pustím nějaký seriál nebo hru na mobil a ještě to pak mám na sobě půl hodiny místo 15minut :D

      Vymazat
  7. Já celulitidu nějakou mám, ale neřeším ji. Cvičit cvičím, koupat se moc nechodím, přítele nemám, takže vlastně ani nemám důvod ji řešit. :D Beru to tak, že ji má skoro každá, včetně hollywoodských krásek. U těchhle zábalů mě nebaví právě to, že bych se měla balit do nějaké folie, přijde mi to strašně zdlouhavé. Ale zábal vypadá moc zajímavě a samotné patlání se tím by mě asi bavilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, to balení se přiznám taky moc neřeším :P U mě to vypadá tak, že na každou půlku přilepím jeden sáček :D :D Když chci větší plochu, tak ho akorát rozstřihnu, takže to nezabere žádný čas.

      A bohužel už jsem viděla ženské u kterých opravdu celulitida nejde vidět ani při zatínání svalů, takže se pak cítím blbě že já jsem to zatím nezvládla - nechci si hledat nějaké výmluvy (navíc když jsou to třeba ženské po dětech), takže na tom chci opravdu zapracovat :)

      Vymazat
  8. No, co jsem četla (jelikož poprvé v životě nějaké náznaky vidím taky), tak kosmetika nijak zázračně nepomáhá (dle lékařů pomáhá tak málo, že se až dá pochybovat, jestli vůbec), a dokonce ani různé invazivní zákroky. Jediné, co přináší viditelné výsledky je cvičení (v kombinaci se zdravou stravou).Tak jsem rychle prolítla pár článků - a ono moc skutečně důvěryhodných článků není, protože celulitida (anglicky cellulite, cellulitis už hrozná nemoc je) není žádná hrozná nemoc, na kterou by se soustředilo velké množství vědců - a podle http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190962209014480 žádné rostlinné extrakty prokazatelně nepomáhají. Jelikož se ještě pořádně ani neví, čím je celulititda způsobená (na molekulární úrovni), o aktivních látkách se zatím spíš jen diskutuje - takže jedna z hlavních kritik krémů je ta, že tam spatlají hromady ingrediencí (čím více, tím lépe, že), takže i kdyby tam nakrásně něco účinného bylo, tak se ani nepozná, co to je (ale není žádný jendoznačný důkaz, že by existovala látka, která má prokazatelný účinek). Podle druhého článku (níže) i když se efekt objeví (měřený ale jako změnšení objemu stehen, což se nedá okamžitě považovat za důkaz o zmírnění celulitidy), tak zmizí poté, co se přípravek přestane užívat. Co se týče zahřívání, tak jsem nenašla nic, co by se zabývalo "nahřívacími krémy", ale termoterapie je neúčinná, případně dokonce může celulitidu ještě zhoršit (http://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/cellulite2.html). Dle stejného článku, skupina látek, do níž patří kafein, nemá účinek na celulitidu (dá se pozorovat zmenšení obvodu stehen, ale to nemá s celulitidou přímou spojitost).
    Ou jé, myslím, že až někdy nebudu vědět, co dělat, pustím se zase do pročítání literatury a sepíšu nějaký traktát o celulitidě. =D
    Každopádně, bottom line je, že bych být tebou neočekávala žádné zázraky a pokud se nějaké zlepšení objeví, tak to bude pravděpodobně díky cvičení, ne mazání. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, to je síla.. Až mě děsí jak každý článek tvrdí úplně něco jiného - o kofeinových a skořicových zábalech jsem pročetla všechno co jsem našla (nj, v češtině, přiznávám se) a i když jsem narazila na recepty na jejich domácí výrobu nebo diskuze o těchto domácích zábalech, všichni komentující si stáli za tím, že je to snad nejlepší věc na celulitidu. :D
      A teď že termoterapie (která stojí vlastně taky na prohřátí a prokrvení postiženého místa) nemá efekt? No, budu muset usoudit sama a pokud se nějaké zlepšení dostaví, určitě dám vědět.. Cvičím už dlouho a celulitida se mě drží, takže pokud se to teď začne konečně zase zlepšovat, budu to muset přisoudit i tomu mazání.. Jinak cvičení už mi celulitidu opravdu zlepšilo (předtím šla vidět i bez zatínání svalů, teď jen s ním), takže souhlas že je to nejúčinnější věc a kdo se k tomuhle nedokope, tak mu asi jen zábaly nepomůžou.. případně se celulitida po ukončení kůry musí vrátit, když se nevyřeší podstata problému - v tom bude asi podle mě největší problém i kdyby zábaly fungovaly tak jak je to popsáno.

      Vymazat
  9. Teď mám vážně chuť se těmi články prohrabat pořádně =D, koukala jsme i na podstatu celulitidy, ale je trochu oříšek vysvětlit to "lidsky". Každopádně, jediné materiály, které jsou v čj a dá se jim z větší části věřit, jsou skripta a monografie pro kosmetickou chemii a případně pro kosmetičky (i když někdy tam taky jsou trochu kořenářské informace). Nemůžeš nikdy věřit stránkám, které necitují nějakou pořádnou publikaci (což je většina beauty blogerek a ženských magazínů - i kdyby nakrásně vystudovali chemii, ještě to neznamená, že ví všechno spatra) Banda holek na netu taky není kontrolovaná vědecká studie, takže to, že pozorují výsledky, ještě neznamená, že je to účinek krému. S největší pravděpodobností totiž taky začnou ve stejnou dobu třeba měnit jídleníček nebo zkoušet víc metod, a něco může být placebo efekt. A co se týče návodů - umět vyrobit kosmetiku a rozumět pořádně chemické podstatě není to samé, v potřebách si klidně můžeš koupit koenzm Q10, to ale ještě neznamená, že něco dělá. Hodně informací o kosmetice je založených na promo informacích nebo pofiderních studiích kosmetických firem, případně na různých publikacích o přírodní medicíně - a někdy to funguje, protože tam účinná látka je, někdy ne, někdy to může mít vedlejší účinky. Vědecké studie, pokud jsou dobré, tak odhalí účinnou látku a zhodnotí, jestli může způsobovat alergii, jak působí, kudy se může do těla dostat. Problém je, že kromě kosmetických firem nikomu o vývoj šminek a krémů moc nejde, takže často domácí pokusy a vlastní výzkumy značek předběhnou univerzity a nezaujaté instituty - takže často nejdřív přijde firma (nebo prababička) s nějakou tinkturou, a až po čase se k tomu dostane někdo, kdo je schopný to nezaujatě posoudit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, vystihla jsi to dobře. Co se týče studií, tak jsem zatím četla opravdu jen ve smyslu že nějaké přípravky na celulitidu nepomáhaji. Každopádně co jsem četla tak si pamatuju zmínku o tom, že na pohled některé přípravky můžou způsobit to, že jde celulitida prostě jen méně vidět i když se s ní nic nestane - asi něčím jako vlivem vypnutější kůže nebo tak (což by mi samo o sobě úplně stačilo) :D Ale vesměs se tyhle výzkumy shodovaly že na samotnou celulitidu opravdu kosmetika vliv nemá. Ale tím jsem se zabývala asi tak před 2lety, když jsem začínala cvičit.. už nemůžu vůbec dělat chytrou, protože si pamatuju jen útržky. Takže jestli se pustíš do článku o celulitidě, budu moc ráda a určitě ho poctivě celý pročtu. :)
      A k tomu zábalu, maximálně z něj budu mít akorát hydratovaný zadek. :D

      Vymazat
  10. Zábaly jsem na svou celulitidu nikdy nezkoušela. Pomáhá to? Já s ní mám právě problémy od porodu. Celkově nejsem úplně spokojená s tím, jak se po porodu moje tělo proměnilo. Nad čím teď i hodně uvažuji je labioplastika. Co jsem se tak dívala, tak to dělají například tady. Ještě nejsem úplně rozhodnutá, ale asi to zkusím.

    OdpovědětVymazat