čtvrtek 6. června 2013

Proč přírodní kosmetika?

Taak konečně jsem si zjistila co že je na přírodní kosmetice tak úžasného.. I když rozdíl jde u kvalitní přírodní kosmetiky poznat hned (netvoří se mi akné ani vyrážky, nesvědí mě pokožka, nebolí mě z očních stínů hlava), zajímalo mě, které složky tyto a další nepříjemnosti v NEpřírodní (chemické) kosmetice způsobují.

Navíc ne každý je taková citlivka jako já, aby hned po vyzkoušení poznal že je něco špatně.. Často jsou příznaky dlouhodobé a tak např. trpíme alergiemi, vyrážkami a akné a netušíme, že je to nesprávnou kosmetikou.
V horším případě dokonce používáme přípravky, které mohou způsobit např. rakovinu prsu.


CO NENÍ SOUČÁSTÍ PŘÍRODNÍ KOSMETIKY a co dané složky způsobují:

  • Ropa a její deriváty (paraffinum liquidum, mineral oil, vazelína)
    Jsou to levná plnidla krémů, která vykazují orgánovou toxicitu, ucpávají póry a tvoří na kůži neprodyšný filtr.
  • PEG deriváty (např. PEG-300)
    Tyto syntetické emulgátory narušují kůži a činí ji propustnější.
  • SLS (sodium laureth sulfate)
    Syntetické pěnidlo, které narušuje filtr pokožky, způsobuje alergie, ekzémy a snižuje obranyschopnost vůči bakteriím a plísním.
  • Parabeny (vše, co má v základu slovo "paraben")
    Syntetické konzervanty, které vykazují hormonální aktivitu a bývají spojovány s rakovinou prsu u žen.
  • Silikony (názvy s koncovkou -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo -silane)
    Syntetické složky šampónů i krémů. Silikony jsou našemu tělu naprosto cizí, nedokáže je nijak odbourat. Zůstávají na pokožce velmi dlouhou dobu, postupně ji zanášejí a pleť pomalu přestává vytvářet vlastní tukovou vrstvu. Stává se suchou a my musíme silikony používat stále dokola (o to přeci výrobcům jde). Navíc jejich výroba je naprosto neekologická.
  • Syntetická parfemace (parfum)
    Bývá nejčastějším zdrojem alergických reakcí. Vyvolává a zhoršuje kožní alergie i dýchací obtíže, je karcinogenní.
  • Těžké kovy (olovo, kadmium, rtuť..)
    Jsou součástí dekorativní kosmetiky, hromadí se v těle, jsou karcinogenní.
  • Hliník (aluminium)
    Tato složka deodorantů a antiperspirantů je prokazatelně karcinogenní.
BIO kosmetika se navíc od "chemické" kosmetiky liší svým přístupem - bere ohled na životní prostředí, etiku a není testována na zvířatech.


Pokud chcete mít všechny tyto hrozby a škodlivé složky při příštím nákupu kosmetiky na paměti, doporučuji držet se kvalitní bio kosmetiky a pořídit si praktickou papírovou taštičku BIOOO, díky které si budete moci kdykoliv ověřit škodlivé složky v kosmetických produktech. :)


ZDROJ: www.biooo.cz a Facebookové stránky Biooo

21 komentářů:

  1. rozhodně bych chtěla přesedlat na Bio kosmetiku, ale bohužel se neshání tak dobře, jako ta nebio...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V dnešní době už bio kosmetiku prodávají v každé druhé drogérce...

      Vymazat
    2. Jj, kromě drogerky mi stačí projít se centrem města, kde je specializovaných obchůdků plno, nebo rovnou nakoupit přes internet :)

      Vymazat
  2. PEGy používá např. Saloos, ale je rozdíl v PEGu a PEGu, záleží na původu. I tak ej ale dobré používat co nejjednuduší produkty a moc to nepřehánět. Mě se naopak bio shání suprově, nakupuju výhradně přes internet, ale i krámků je spousta. Naopak drogerka mě vůbec nebere, pokud nepotřebuju odlakovač nebo vatu a už se tma vůbec nevyznám.
    Jinak se připrav na vlnu negativních komentářů, píšeš to dost dogmaticky a něco z toho není pravda, už jsem se na blogu naučila, že napsat, že hliník je blé bez přidání 100 věděckých důkazů se tady neodpouští (a to, že studie nemusí být věrohodná a může být předpojatá se taky ví, ale neříká) :-) Já si to myslím taky, biochemii studuju a tak nějak z nadhledu i vidím, jaký je kosmetika obří byznys a jak to vlastně funguje doopravdy, ale každý, at si kupuje co chce. Taky nejsme nějaký nazi, pouze se vyhýbám věcem jako min. olej a silikony, jelikož mám po nich akné nebo SLS, po kterém se osypávám, ale v klidu ten saloos s pegy použiju a chrochtám si

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím sehnáním souhlasím, taky jsem s tím neměla nikdy problém. :)
      A ano, je to napsáno hodně všeobecně, bez dalších upřesnění, ale o to právě jde - takhle je to všechno hezky přehledné a srozumitelné i pro někoho kdo tomu více nerozumí (mimochodem mezi ty osoby počítám i sama sebe). :P

      Jinak spíše kosmetiku která mi nevyhovuje poznám díky akné a svědění a až poté zjistím že to je např. kvůli obsahu silikonů apod. :D

      Ale musím uznat že ve svém odličovači Saloos jsem nějaký ten PEG našla a rozhodně si nemyslím že by na něm mohlo být něco špatného. :)
      Takže děkuji za upřesnění. :)

      Vymazat
  3. Já už jsem taky výhradně na přírodní kosmetice a jsem s ní spokojenější ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím.. Mi díky kvalitním přírodním šampónům konečně přestaly padat vlasy a svědit hlava, takže taky spokojenost :)

      Vymazat
  4. Jenom přírodní. Jediné nepřírodní věci co mám jsou parfémy a make-up. a to zase doufám, že Clinic vážně požije kvalitní materiály, když už je to tak hrozně drahé. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Vzhledem k tomu že Clinique si tak zakládá na luxusu, snášenlivosti a přípravcích na které by neměly být alergie atd.. No tak to se asi fakt platí za tu kvalitu :P
      Jinak parfémy taky neřeším, ale někdy když si je nastříkám přímo na kůži tak to není moc příjemné.. Ale mám jednu takovou moji milovanou věcičku - čistě přírodní vonnou esenci bez olejů i alkoholu atd. Jakoby přímo ten základ co se používá k tvorbě parfémů. Koupila jsem ji v Egyptě ale musím uznat že to je opravdu úžasná věc.. Škoda že u nás jsem to v této podobě nikde nenašla (a kdyby tak by to bylo neskutečně drahé)

      Vymazat
  5. Já teda nejsem nějak zažraná do toho bia a tak:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, já docela jo - když používám něco nekvalitního tak mě všechno svědí a tak :( Jinak věřím, že za pár (desítek) let ještě budu ráda za to, že jsem se o svou pleť dobře starala :)

      Vymazat
  6. Tento článek mě velmi zaujal, že začínám uvažovat nad přírodní kosmetikou. Zajímal by mě jaký máš názor na pleťové masky značky Freeman.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je dokoupím a udělám článek o pleťových maskách celkově.. Ale když to shrnu, tak jsem ještě nenarazila na pleťovou masku, u které by šel nějak výrazně poznat účinek - jedině dražší jílové masky na akné mají pro mě znatelný účinek a zbytek rádoby čistících masek udělá to samé co dobrý čistící gel.. Pokud je řeč o vyživujících maskách, jsem spíše pro doma vytvořené, kde se použijí čerstvé suroviny.

      Celkově raději používám jiné přípravky (na akné např. zinková mast, na čištění mléka, gely a květinová voda Saloos, na hydrataci a regeneraci bioKarité balzám Saloos aj přípravky s bambuckým máslem) :)

      Vymazat
  7. přírodní kosmetice jsem propadla a začala jsem díky tomu blogovat,aby bylo více českých blogů a přírodní k... stále ji používáš nb to střídáš s běžnou kosmetikou?

    http://oprirodnikosmetice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se přiznat, že nepoužívám jen přírodní kosmetiku, ale hodně se dívám na složení.. Na obličej používám přírodní mýdlo, přírodní olej, přírodní krém, ale když potřebuju, tak make-up většinou Dermacol Imperial (ikdyž mám i jeden pudrový přírodní, takže podle toho který se mi zrovna více hodí).
      Jinak mazadla a oleje většinou přírodní, šampóny přírodní nebo alespoň hodně kvalitní bez látek které mi tam nevyhovují. Ono vlastně ty šampony ani nemůžu používat nějaké chemické, protože mě z nich pak svědí hlava a vypadávají mi vlasy - proto jsem se vlastně i začala zajímat o složení a přírodní kosmetiku (přehnaně citlivá pleť). :)
      Co se týče nepřírodní kosmetiky, tak ještě používám třeba známé zlo ve formě antiperspirantů, protože na cvičení jsem prostě žádnou dostatečnou přírodní náhradu nenašla.

      Vymazat
    2. slyšela jsem, že welada dělá skvělý deodorant ve formě spreju, četla jsem že jedna žena si ho s sebou bere do fitka (že až tak je skvělý)
      jinak já si budu ještě do konce roku objednávat lavera deo kulička tak ti pak můžu říct jestli je dobrá nb ne, a weladu budu pořizovat mamce na Vánoce, tak ji pak zkusím a napíši ti, když budeš mít zájem, :)

      Vymazat
    3. Určitě napiš :) jinak u mě je spíše problém, že ani běžné deodoranty nezabírají a ty přírodní podle mě už vůbec nebudou. Právě proto používám antiperspiranty, ikdyž je to snad to nejhorší co může být a je dost možné že to způsobuje rakovinu prsou :(

      Vymazat
  8. Ahoj používám přírodní kosmetiku z Mrtvého moře od Marnauers a Salthouse. Měla jsem velmi špatnou pleť a suchou kůži. Vyzkoušela jsem tedy jejich pleťový krém a krém na ruce. Pleť se mi o dost zlepšila a ruce už nemám vůbec suché. To dělají asi ty vitamíny a minerály. Uvidíme jak to bude , když to budu používat i nadále. Nakupuji na Adardě http://www.adarda.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak tuhle stránku ani značky neznám.. Ale máš pravdu že kosmetika z mrtvého moře je úžasná, zatím jsem zkoušela 2 různé značky (NevO Dead Sea Spa a Sea of Spa) a obě se mi moc líbí :) A hlavně ty účinky na mou mastnou pleť mi skvěle vyhovují. Jinak z dalších značek je třeba skvělý balzám na vlasy z mrtvého moře od Manufaktury, který se nanáší i na kůži hlavy a tu příjemně zklidňuje. :)

      Vymazat
  9. Tak odpověď na to, proč přírodní kosmetika si myslím, že je docela dost jednoznačná a není se na co snad ani ptát :-) Já jsem docela dost nedávno vyzkoušela kosmetiku z těchto stránek a myslím si, že je velice zajímavá, protože využívá tzv. bioadaptivní technologii, což znamená, že by měla být adaptivní na jakoukoliv pleť :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tuto značku znám moc dobře. Právě přírodní kosmetika od nich mě nedávno oslovila a musím říct, že od té doby prakticky nic jiného nekupuji. Dostala jsem na ně právě tip od jedné kamarádky, která bio kosmetiku používá už několik let. Teď už celkem chápu proč. :)

    OdpovědětVymazat